Historie

Even terug in de tijd

Gaat u even mee in de tijd? Om u een goed beeld te geven van de Coehoornstaete moeten we namelijk terug naar 1901. In dat jaar begon de energieke 24-jarige timmerman, Evert van Amerongen, een eigen aannemersbedrijf aan de Frombergstraat. Zijn zoon de heer E.G.L. van Amerongen volgde hem op en de derde generatie E.W.M. van Amerongen was de oprichter van de Coehoornstaete.

Portret van E.G.L. Van Amerongen (1902 - 1968)

Portret van E.G.L. Van Amerongen (1902 – 1968)

Portret van E. Van Amerongen (1877 - 1959)

Portret van E. Van Amerongen (1877 – 1959)

Blikvangers

U kent ze vast! Belangrijke werken waren:

  • het vooroorlogse café-restaurant Royal aan het Willemsplein, ontworpen door de Arnhemse art-nouveau architect W. Diehl
  • de oude melkfabriek Camiz aan de Westervoortsedijk
  • de grondige restauratie aan de toren van de kleine Eusebiuskerk

Al snel uit zijn jas gegroeid

U kunt zich de volgende situatie vast voorstellen? In 1952 vestigde Aannemersbedrijf Van Amerongen zich aan de Bergstraat. Voor de opslag en het magazijn was al snel te weinig ruimte. Daarom verhuisde het in 1958 naar de Cruquiusweg, op het Arnhemse industrieterrein.

De Coehoornstaete ontstond toen het bedrijf aan de Bergstraat aan het einde van de jaren ’60 uit zijn jas groeide. Het bedrijf werd gesplitst in een aannemingsbedrijf voor timmer- onderhoudswerken, een bouwbedrijf voor nieuwbouwprojecten en een beleggingsmaatschappij voor onroerend goed en projectontwikkeling (De Coehoornstaete).

Tussen 1967 en 1976 kocht De Coehoornstaete een aantal historische panden in de Bergstraat en Coehoornstraat aan. Met de aankoop van deze panden en met de afronding van het plan, realiseerden zij de gedachten:

  • om te voorzien in de grote behoefte aan woonruimte voor alleenstaanden en samenwonenden (45 woningen);
  • om aan te sluiten bij de toenemende belangstelling voor kantoren, showrooms en daarbij de noodzaak voor voldoende parkeergelegenheid (aantal winkels/bedrijfsunits en 47 parkeerplaatsen in de onderbouw);
  • ruimte aan kunnen bieden bij de aantrekkelijke centrale ligging bij het centraal station van Arnhem.

Van sta-in-de-weg naar kroonjuweel

E. Van Amerongen

E. Van Amerongen

Tijdens de bouw van bovengenoemd project ervoer iedereen het pand (waar vroeger het leger des heils in zat), nog als hinderlijk. Dat kun je je nu niet meer voorstellen! Nadat Coehoornstaete het in 1989 aankocht en grondig restaureerde, staat het nu te pronken als kroonjuweel. Het is het pand waar u als gast heerlijk kunt verblijven: B&B Townhouse10

De laatste ontwikkelingen

De laatste aankopen waren de panden, Stationsplein 14, 16 en 17, Bergstraat 15 – 19B en het Stationsplein 13. De panden aan de Bergstraat zijn nu geschikt voor eenpersoonshuishoudens en het pand Stationsplein 13 is voor studentenhuisvesting met eigen sanitair. Op de begane is er een kleine horeacagelegenheid: Lola’s.

Op naar de toekomst met respect voor het erfoed

De grondlegger van De Coehoornstaete, Eef van Amerongen, heeft zijn doelstellingen van 1967 ruimschoots behaald: prettige en betaalbare woningen, efficiënte bedrijfsruimten en toegankelijke parkeermogelijkheden midden in zijn geliefde stad Arnhem. Met zijn erfgoed zal met respect omgegaan worden.